Wushu, Wing Chun Kung Fu (詠春) η τέχνη χωρίς ηλικία, φύλο ή δύναμη !

Οι μορφές πάλης όπου δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων στην Κίνα ταξινομούνται μέσα από κοινά χαρακτηριστικά οικογενειών, αιρέ...Οι μορφές πάλης όπου δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων στην Κίνα ταξινομούνται μέσα από κοινά χαρακτηριστικά οικογενειών, αιρέσεων ή σχολών.

Πώς γεννήθηκε ανά τους αιώνες το Wushu?

Ο μύθος μας ταξιδεύει στην Νότια Κίνα γύρω στο 1700 με σκηνικό την βουδίστρια μοναχή Νίγκ Μούι ( Ng Mui) και την μαθήτρια της Yim Wing Chun, ένα όνομα που μεταφράζεται στα Κινέζικα ως ‘’Ελπίδα για το μέλλον’’. Μετά το 1949 η εξάπλωση της τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαία μέσω της Διεθνούς ομοσπονδίας IWUF, η οποία κατέχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το 1991 στο Πεκίνο.

Το Wushu είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τέχνες, στιλ που διδάχθηκε και ο Bruce Lee σε ηλικία μόλις 13 ετών από έναν μεγάλο sifu τον Ip Man.
Ο μεγαλύτερος όμως υποστηρικτής και master στις πολεμικές τέχνες δεν ήταν άλλος από τον Κινέζο Jet li ! Εδώ το Wushu βρήκε στο πρόσωπο του την μεγαλύτερη δικαίωση. O Jet Li έκανε το ντεμπούτο του το 1982 στην ταινία ‘’Shaolin Temple’’, φιγουράροντας μπροστά στον φακό και αποδεικνύοντας πόσο καλά γνωρίζει την τέχνη του, έχοντας ήδη αρκετά πρωταθλήματα και νίκες.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τον νεαρό μαθητή Jet Li και τον δάσκαλό του.


Μην ξεχνάμε και την φράση που είπε κάποτε: το Wushu είναι Κινέζικη λέξη που εκφράζει όλες τις παραδοσιακές μορφές πολεμικών τεχνών – είναι η τέχνη ‘’χωρίς μάχη’’ η μοναδική αλήθεια πίσω από τις πολεμικές τέχνες.
Πάνω στο σύστημα της συγκεκριμένης τέχνης δίνεται η έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Οι κινήσεις είναι απλές, σύντομες και άμεσες που αποσκοπούν στο να μην εξαλειφθεί η ανθρώπινη ενέργεια για να συνεχίζει αμείωτα ευθείες γροθιές και χαμηλά λακτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο η αντεπίθεση είναι άμεση με σκοπό όχι την αναχαίτιση της επίθεσης αλλά την πλήρη καταστροφή της.

Tα κυριότερα όπλα είναι 4 κατηγοριών και είναι:

Wushu Broadswords τα ευλύγιστα πλατιά σπαθιά. ‘’short weapons’’

Wushu Straight Swords τα ευλύγιστα αλλά σε ευθεία σπαθιά. ‘’long weapons’’

Wushu Long Weapons τα μακριά όπλα ( όπως το κοντάρι – δόρυ, τρίαινες κτλ. ) ‘’double weapons

Wushu Other Weapons άλλα όπλα όπως στιλέτα, σφυριά, μαχαίρια, ξίφη τύπου Tiger hook κτλ.) ‘’soft weapons’’

Ανάμεσα σε αυτά τα πιο παραδοσιακά που μπορούμε να συναντήσουμε είναι:

1) Changsuijian (長穗劍) – μακρύ σε μήκος σπαθί
2)Shuangshoujian (雙手劍) – 2 σπαθιά που μοιράζονταν την ίδια θήκη.
3)Jiujiebian (九節鞭) – μαστίγιο 9 τομέων
4)Sanjiegun (三節棍) – τριπλό σπαστό τύπου γκλόπ ( το γνωστό sansetsukon για τους Γιαπωνέζους )
5)Shengbiao (繩鏢) – σκοινί με μπροστινό ιπτάμενο τμήμα λόγχης
6)Dadao (大刀) – Το μέγα σπαθί
7)Pudao (撲刀) – Σπαθί με μακριά χειρολαβή
8)Emeici (峨嵋刺) – στιλέτα που προσαρμόζονται στα χέρια και στηρίζονται από το κεντρικό δάχτυλο
9)Shuangdao (雙刀) – 2 σπαθιά πλατιά και κοντά σε μήκος
10)Shuangjian (雙劍) – Δύο σπαθιά
11)Shuangbian (雙鞭) – δύο σπαθιά 9 τομών
12)Shuanggou (雙鈎) – Διπλό σπαθί με άγκιστρα


Τα ‘Broadswords’ είναι τα πιο δημοφιλή όπλα στο Κινέζικο Wushu. Έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της δυναστείας του Χαν ( 206 πχ- 220 ), και χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες στις μάχες ως κύριο όπλο. Υπάρχει τεράστια ποικιλία από Broadswords. Τα κυριότερα είδη που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στο σύγχρονο Wushu συμπεριλαμβάνουν ‘broadswords’ με μικρή λαβή, μικρά σπαθιά τύπου τσεκούρι, σπαθί τύπου sabre, σπαθιά με 9 δακτυλίους κτλ. Παρόλο την τεράστια ποικιλία τους όλα έχουν παρόμοια δομή η οποία περιλαμβάνει μια λαβή και την κυρτή λεπίδα της με δύο αιχμηρά σημεία και άλλο ένα στην άκρη του.Το δόρυ αντιπροσωπεύει τα μεγάλα όπλα ‘Straight Swords’. Το δόρυ χρησιμοποιούνταν από τα αρχαία χρόνια στις μάχες όμως ανά τους αιώνες η μορφή του εμφανίστηκε σε αμέτρητες ποικιλίες όπως αποδεικνύεται από τις λεπτομερείς περιγραφές των δυναστειών Song και Ming από τα τέλη του 10ου έως τα μέσα του 17ου αιώνα.Το Wushu Spear χρησιμοποιείται σήμερα στις επιδείξεις, στις σχολές και σε διαγωνισμούς διαφόρων τουρνουά. Έχει ένα σύστημα σαν ρουλεμάν για έντονο ήχο. Ο χάλυβας στην μπροστινή πλευρά είναι συνήθως ψυχρής έλασης με επιχρωμιωμένο ατσάλι με στρογγυλεμένο άκρο για λόγους ασφαλείας. Tο μπροστινό μέρος συνοδεύεται από μια κόκκινη κρεμαστή φούντα. Η κρεμαστή φούντα έχει σαν σκοπό να αποπροσανατολίσει τον εχθρό κατά την διάρκεια της μάχης και άλλος ένα λόγος είναι για να το αίμα αυτού που τρυπάει. Το μήκος της λόγχης φτάνει περίπου τα 8 εκατοστά κι η μύτη του τα 2,5 με το συνολικό του μήκος να ξεκινάει από τα 9 και να φτάνει τα 21 πόδια. Το φυσικό λευκό του ξύλο περνιέται συνήθως με κερί για προστασία του κορμού. Ο κορμός από το δόρυ που χρησιμοποιούνταν για τον πόλεμο ήταν σκληρός ενώ αυτός που χρησιμοποιείται για τις σημερινές επιδείξεις είναι μαλακός-ευλύγιστος.


Όπως και το μαστίγιο (αλυσίδα) με τα εννέα τμήματα (Jiujiebian βλ.video) έτσι και οι ‘’ιπτάμενες μπάλες’’ (meteor hammer βλ.εικόνα) , καθώς και το βελάκι σχοινί (Shengbiao) θεωρούνται ένα είδος «κρυφών όπλων» που χρησιμοποιούνται για ξαφνικές επιθέσεις. Ανήκουν στα ‘soft weapons’ και χρονολογούνται από την δυναστεία Jin (265–420). Χρησιμοποιούνταν για ξαφνικές επιθέσεις είτε από μακρινή είτε από κοντινή απόσταση. Καλούνται μαλακά όπλα λόγω της ευελιξία τους και της δομής που τα ενώνει, όταν όμως αιωρείται περιστροφικά με μεγάλη ταχύτητα χτυπάει τόσο ‘σκληρά’ που γίνεται άκρως θανατηφόρο. Η ποικίλα κινήσεων που κάνουν τα ‘soft weapons’ δεν υπάρχει στα άλλα όπλα.

meteor hammer

COMMENTS

Όνομα

Αρθρογραφία_Αναλύσεις,572,Αφιερώματα,198,Μαχητικά_Νέα,244,
ltr
item
W A R R I O R S: Wushu, Wing Chun Kung Fu (詠春) η τέχνη χωρίς ηλικία, φύλο ή δύναμη !
Wushu, Wing Chun Kung Fu (詠春) η τέχνη χωρίς ηλικία, φύλο ή δύναμη !
https://maxitisblog.files.wordpress.com/2016/05/586e16f13cdc82769c4a8b8a60699969.jpg?w=307&h=403
W A R R I O R S
http://www.warriors.gr/2017/08/wushu-wing-chun-kung-fu.html
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/2017/08/wushu-wing-chun-kung-fu.html
true
84155371823626093
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy