Αυτοπροστασία…πρόληψη πριν την δράση !!

«Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να μην στηριζόμαστε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, άλλα στην ετοιμότητα μας να τον υπο...«Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να μην στηριζόμαστε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, άλλα στην ετοιμότητα μας να τον υποδεχτούμε? όχι στην ευνοϊκή υπόθεση ότι δεν θα επιτεθεί, άλλα μάλλον στο γεγονός ότι έχουμε κάνει τη θέση μας απρόσβλητη!»

Σουν τζου.Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει εκπαιδευτές να μπερδεύουν ή και να συγχέουν την αυτοπροστασία με την αυτοάμυνα και έτσι να προχωρούν απ’ευθείας στην εκμάθηση τεχνικών . Αυτό συμβαίνει κυρίως από άγνοια του ορού αυτοπροστασία έλλειψή γνώσεων πάνω στο αντικείμενο.

Ξεκινώντας από θέση ισχύος.Ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν τους ορούς αυτοάμυνα και αυτοπροστασία. Η επίγνωση ενός επεισοδίου που μπορεί να συμβεί και τα προληπτικά μέτρα που θα πάρουμε μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να μας βοηθήσει να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις . Έτσι μελετώντας κάθε φορά τους διαφορετικούς επικείμενους κίνδυνους είμαστε σε μία μόνιμη θέση ισχύος στα γεγονότα αν αυτά λάβουν χωρά και μιλώντας με την γλωσσά του σώματος σε όσους κινούνται ύποπτα γύρω σας τους δίνεται να καταλάβουν ότι έχετε ακόμα και την δυνατότητα να πλήξετε πρώτοι την επικείμενη απειλή ή να την αποφύγετε. Αυτό θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε αυτοπροστασία με την ευρύτερη έννοια.Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι ακούγοντας τον ορό αυτοάμυνα έχουν κατά νου τεχνικές που εφαρμόζονται σαν αντιμετώπιση επιθέσεων ,απειλών με όπλα ή σεξουαλικής κακοποίησης αν πρόκειται για άτομα του γυναικείου φύλου. Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου είμαστε πάντα το νούμερο δυο , δηλαδή αυτός που δέχεται την επίθεση , πράγμα που είναι μία ΄΄αδυναμία΄΄ της έννοιας αυτοάμυνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κακοποιός που θα επιλέξει να επιτεθεί έχει λίγο πολύ μελετήσει τον στόχο του και είναι έτοιμος να δώσει το πρώτο χτύπημα άλλα και το τελευταίο. Έτσι μένοντας στο σημείο ΄΄αναμονής΄΄ ενός από τα παραπάνω επεισόδια που είναι εξαιρετικά σοβαρά βρισκόμαστε να κοιτάμε ένα πολύ μικρό μέρος του χάρτη των απειλών που υπάρχουν.Έτσι έχοντας ελλειπή γνώση αυτοπροστασίας τρέχουμε ιδρωμένοι να κλείσουμε ''τρύπες'' που έχουν δημιουργηθεί στην εξέλιξη ενός επεισοδίου.Τα είδη των απειλών.Για να κατανοήσουμε όμως τον ορό αυτοπροστασία πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τις πιθανές πήγες των απειλών να τις μελετήσουμε ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσουμε. έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι βασικές κατηγορία είναι τρεις η σωματική , η ψυχική και η πνευματική.

Στην πρώτη αναφέρονται απειλές που μπορούν να βλάψουν την σωματική μας ακεραιότητα όπως ασθένειες (δηλητηρίαση,κάπνισμα κλπ) , ατυχήματα (τροχαία, πτώσεις), φυσικές καταστροφές (σεισμός , φωτιά , πλημμύρα) , τρομοκρατικές ενέργειες , εγκληματικές ενέργειες (απόπειρες κατά ζωής , κλοπές ) και σεξουαλική παρενόχληση που κυρίως αφορά το γυναικείο φύλο. 

Η δεύτερη είναι εκείνη που αφορά τον ανθρωπινό ψυχισμό σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον που μένουμε και τις καταστάσεις που βιώνουμε. Οτιδήποτε βλέπουμε και ακούμε γύρω και μας σοκάρει , κάθε κακιά συνήθεια που μπορεί να έχουμε ακόμα και αρνητικές σκέψεις που κάνουμε , προκαλούν βλάβες στον εσωτερικό μας κόσμο και θα πρέπει να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. 

Η τρίτη κατηγορία απειλών που σπάνια την μελέτα κάνεις , καθώς την θεωρεί ΄΄γραφική΄΄ , είναι εκείνη που βάλλει εναντία στο πνεύμα μας. η συγκεκριμένη απειλή είναι υψηλού επίπεδου προσβάλει απ’ευθείας την προσωπικότητα και μπορεί να οδηγήσει το θύμα σε ασυνήθιστες συμπεριφορές , παράλογα ρίσκα , ακόμα και στην διάπραξη εγκλημάτων. Η πνευματική απειλή μπορεί να χωριστεί σε δυο υπό ομάδες σε εσωτερικές επιθέσεις που αφορούν προσωπικά πάθη και αδυναμίες και σε εξωτερικές που έχουν να κάνουν με επιβολή ενέργειας (μαγεία κατάρες ξόρκια)κλπ. Όλα τα παραπάνω αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στα θύματα για πολύ καιρό μετά το περιστατικό.Αντιμέτωποι με τον εαυτό μας.Έχοντας να μελετήσουμε όλο αυτό το εύρος των επιθέσεων και τους πιθανούς τρόπους που θα τις αντιμετωπίσουμε κάνει την αυτοπροστασία μας και την προερχομένη από αυτήν αυτοάμυνα μας , αν αυτή χρειαστεί, εξαιρετικά πολύπλοκη.Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ' ένα βήμα. - λαό Τσε.Η αυτοάμυνα από μονή της δεν είναι το μονοπάτι άλλα ο προορισμός που ξεκινάει με το πρώτο βήμα μας που γίνεται όταν περάσουμε το κατώφλι του Dojο. H επιλογή του οποίου πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά είτε θέλουμε να διδαχτούμε κάποια παραδοσιακή τέχνη ή κάποια σύγχρονη αποφεύγοντας σχολές που οι εκπαιδευτές τους είναι του σαββατοκύριακου και η τεχνοτροπία τους ΄΄ταχυφαγειο΄΄. Για να κατακτήσουμε λοιπόν αυτόν τον προορισμό δυο είναι οι λέξεις που χρειάζονται να αξιοποιήσουμε καθώς προσφέρονται δωρεάν . Ο χρόνος και η ενέργεια, Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε στην προετοιμασία - προπόνηση και η ενέργεια που θα σπαταλήσουμε στην μελέτη της τεχνοτροπίας που επιλέξαμε. Με αυτά μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την μαχητική ικανότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα στοχεύοντας με σωστή καθοδήγηση τον στόχο χωρίς να σκεφτούμε να παραιτηθούμε από την προσπάθεια.

Dojo…αφυπνίζοντας σώμα πνεύμα και ψυχή.Το dojο κάνει αυτό ακριβώς σμιλεύει και χτίζει με αυτά τα υλικά τον δρόμο του πολεμιστή μέχρι τον προορισμό του αρκεί ο ασκούμενος να εμπιστευτεί τον εκπαιδευτή του . Η διδαχή της έννοιας αυτοπροστασία - αυτοάμυνα είναι η αποτροπή εξωτερικών απειλών της ασφάλειας μας με ή χωρίς την χρήση βίας . Όμως η βαθύτερη αντίληψή της μας οδηγεί να καταλάβουμε ότι πρώτα αντιμετωπίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό διαχειριζόμενοι τους φόβους ,τα πάθη και τις κακές μας συνήθειες έτσι η αυτοάμυνα και η αυτοπροστασία μας δεν περιορίζεται σε προληπτικά μέτρα και τεχνικές άλλα συνδέεται και με την δίκη μας εσωτερική εξέλιξη .Κλείνοντας…

Συνδέουμε και συμπληρώνουμε το σώμα το πνεύμα και την ψυχή αφυπνίζοντας τον προσωπικό μας πολεμιστή και βελτιώνοντας τον με αρετές , που θα είναι χρήσιμες σε κάθε ΄΄μάχη΄΄ της καθημερινότητας και όχι μονό σε καταστάσεις συμπλοκής. Γι ‘αυτό πάντα μιλάμε για ειρηνικές καταστάσεις προετοιμαζόμενοι για μάχη, είναι καλύτερο να είσαι μαχητής σε κήπο πάρα κηπουρός σε μάχη.Φίλιππος Μπουράτογλου Εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών & αυτοάμυνας.

COMMENTS

Όνομα

Αρθρογραφία_Αναλύσεις,572,Αφιερώματα,198,Μαχητικά_Νέα,244,
ltr
item
W A R R I O R S: Αυτοπροστασία…πρόληψη πριν την δράση !!
Αυτοπροστασία…πρόληψη πριν την δράση !!
https://1.bp.blogspot.com/-ZCfDeph2MR8/WWVVC4X10XI/AAAAAAAAGPI/ps-b5PJ-waYSk2EsSSUXqh5OCyRINbnCACLcBGAs/s640/womens-self-defense.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ZCfDeph2MR8/WWVVC4X10XI/AAAAAAAAGPI/ps-b5PJ-waYSk2EsSSUXqh5OCyRINbnCACLcBGAs/s72-c/womens-self-defense.jpg
W A R R I O R S
http://www.warriors.gr/2017/09/blog-post_48.html
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/2017/09/blog-post_48.html
true
84155371823626093
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy