Συμβουλές προπόνησης: Δύναμη και φυσική κατάσταση είναι 2 πολύ βασικά για να έχετε επιτυχία στο ΜΜΑ!

Η Δύναμη και η φυσική κατάσταση είναι 2 πολύ βασικά στοιχεία για να έχετε επιτυχία στο ΜΜΑ. Το πρόγραμμα σας πρέπει να είναι έτσι δομη...


Η Δύναμη και η φυσική κατάσταση είναι 2 πολύ βασικά στοιχεία για να έχετε επιτυχία στο ΜΜΑ. Το πρόγραμμα σας πρέπει να είναι έτσι δομημένο ώστε να αναπτύσσει όλα τα βασικά φυσικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα στον αθλητή των μικτών πολεμικών τεχνών. 

Στο παρελθόν πολλοί αθλητές κατάφερναν να επιβιώνουν στο ρινγκ ακόμα και αν είχαν μέτρια φυσική κατάσταση λόγω της υψηλής τεχνικής τους, αν όμως δούμε τους σημερινούς πρωταθλητές τότε θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι μόνο προικισμένοι με υψηλή τεχνική αλλά επίσης τα επίπεδα φυσικής τους κατάστασης είναι παρά πολύ ψηλά.
Αν πραγματικά θέλετε να πάρετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από την προπόνηση σας στο ΜΜΑ τότε επιβάλετε να δουλέψετε πάνω στην φυσική σας κατάσταση.
Ο λόγος είναι ότι αν δεν είστε σε φόρμα τότε δεν μπορείτε και να επικεντρωθείτε στην τελειοποίηση των τεχνικών σας καθώς η κούραση και η προσπάθεια να αναπνεύσετε κατά την εκτέλεση των τεχνικών θα σας αποτρέψει από το να δουλέψετε αποτελεσματικά στο τεχνικό κομμάτι.
Χωρίς καλή τεχνική αναγκάζεστε να σπαταλάτε ακόμα πιο πολύ ενέργεια και αυτό όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο. Αν δεν είστε καλά γυμνασμένοι πρέπει να επικεντρωθείτε στο χτίσιμο βασικής φυσικής κατάστασης. Αν η αντοχή σας είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τότε με το να την ανεβάσετε ακόμα πιο ψηλά θα καταφέρετε να βελτιώσετε επίσης και τις τεχνικές σας δυνατότητες.
Ανακάλυπτε τα 9 βασικά στοιχεία που θα κάνουν το πρόγραμμα προπόνησης σας πραγματικά αποτελεσματικό (αλλιώς χάνετε το χρόνο σας και ιδρώνετε χωρίς λόγο)
1) Το πρόγραμμα σας θα πρέπει να αναπτύσσει και τα 3 βασικά ενεργειακά συστήματα. Αερόβιο, αναερόβιο γαλακτικό (γλυκολυτικο), και αναερόβιο μη-γλυκολυτικο.
· Το αναερόβιο μη γλυκολιτικο σύστημα σας δίνει δύναμη και εκρηκτικότητα για 10 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται όταν η προσπάθεια σας είναι πολύ υψηλής έντασης. Όταν π.χ. θέλετε να εκτελέσετε μια εκρηκτική ρίψη η να τελειώσετε τον αντίπαλο σας με ένα δυνατό νοκ άουτ.
· Το αναερόβιο γλυκολιτικο (ή γαλακτικό σύστημα) είναι αυτό που σας δίνει την αίσθηση καψίματος όταν βρίσκεστε κάτω από πολύ έντονη μυϊκή δραστηριότητα όπως όταν παλεύετε όρθιοι ή στο έδαφος.
· Το αερόβιο σύστημα είναι αυτό που μας βοηθά να μένουμε φρέσκοι και να αναρρώνουμε μεταξύ των γύρων.
2) Ασκήσεις σχεδιασμένες να βοηθούν συγκεκριμένες κινήσεις που είναι απαραίτητες για τις μικτές πολεμικές τέχνες.
Παράδειγμα #1 – πολλοί γυμναστές απορρίπτουν Ασκήσεις όπως οι κάμψεις δικέφαλων σαν αναποτελεσματικές και επικεντρώνονται σε κινήσεις πολλών κλειδώσεων. Αν και αυτή η λογική δεν είναι λάθος θα δούμε ότι όταν περάσουμε τα χέρια μας άγκιστρα κάτω από τα χέρια του αντίπαλου ή όταν προσπαθούμε να αμυνθούμε από μια ευθεία εξάρθρωση τότε Ασκήσεις σαν τις κάμψεις δικέφαλων χρησιμεύουν πολύ και δεν είναι καθόλου άχρηστες.
Παράδειγμα #2 - Η δύναμη στα χτυπήματα προέρχεται από το την ικανότητα του κορμού να παράγει δύναμη κατά την περιστροφή του στο διάμηκες επίπεδο. Άρα Ασκήσεις που γυμνάζουν τον κορμό σε περιστροφή όπως οι ασκήσεις με βαριές μπάλες (medicine balls) είναι απαραίτητες
3) Ασκήσεις που γυμνάζουν το σώμα και στα 3 επίπεδα κίνησης.
· Οι περισσότερες Ασκήσεις γυμνάζουν το σώμα στο κάθετο επίπεδο: Βαθιά καθίσματα και άρσεις θανάτου είναι 2 από τα παραδείγματα.
· παραδείγματα ασκήσεων που γυμνάζουν κίνηση στο οριζόντιο επίπεδο είναι οι γέφυρες και τα Τούρκικα σηκώματα.
· Η κίνηση στο διάμηκες επίπεδο, δηλαδή οι περιστροφικές κινήσεις και οι Ασκήσεις που τις γυμνάζουν είναι παρά πολύ σημαντικές για δυνατά και αποτελεσματικά χτυπήματα. Οι Ασκήσεις με τις βαριές μπάλες (medicine balls) είναι κλασσικές Ασκήσεις που γυμνάζουν το σώμα στο επίπεδο αυτό.
4) Το πρόγραμμα σας δεν πρέπει να σας προκαλεί πολύ πιάσιμο έτσι ώστε να μπορείτε να δουλέψετε και πάνω στην τεχνική. Αν ακολουθήσετε μια κλασσική bodybuilding ρουτίνα τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πιαστείτε και δεν θα μπορείτε να δουλέψετε τεχνικές καθώς το σώμα σας θα αισθάνεστε πόνο κατά την εκτέλεση τους.
5) Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για ΜΜΑ πρέπει να είναι έτσι δομημένο ώστε να μην προκαλεί μεγάλο μυϊκό όγκο (μυϊκή υπερτροφία) – άντ’ αυτού πρέπει να δίνει έμφαση στην δύναμη και στην πυκνότητα του μυ.
6) Το πρόγραμμα πρέπει να έχει ένα σύστημα προόδου το οποίο θα σας επιτρέπει να είστε σε τοπ φόρμα πριν από τον αγώνα, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση και τον όγκο προπόνησης της τεχνικής προπόνησης στο ΜΜΑ.
7) O πρόγραμμα σας δεν πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες από 3 προπονήσεις δύναμης και αντοχής την εβδομάδα. Περισσότερο από αυτό θα σας προκαλέσει πρόβλημα με την τεχνική προπόνηση σας.
8) Επιλέξτε Ασκήσεις που να γυμνάζουν και τις 8 φυσικές ικανότητες: δύναμη, έκρηξη, αντοχή, ταχύτητα, ευκινησία, συγχρονισμός, ισορροπία και ευλυγισία.
9) Επιλέξτε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν αν προλάβετε τραυματισμούς που είναι κοινοί στους αθλητές μαχητικών αθλημάτων.
Παράδειγμα: Οι ώμοι είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για τους αθλητές που βασίζονται στην πυγμαχία τους. Η υπερβολική ανάπτυξη της εμπρόσθιας μυϊκής ομάδας του ώμου είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε αυτούς τους αθλητές. Η ίδια η κλείδωση δέχεται μεγάλες δυνάμεις λόγω της επιτάχυνσης και της κρούσης στον στόχο έτσι είναι πολύ βασικό να γυμνάζουμε τους μύες της οπίσθιας ζώνης του ώμου που επιβραδύνουν την κίνηση και σταθεροποιούν την κλείδωση προστατεύοντας την.
Όλα αυτά τα σημεία είναι πολύ βασικά για την ανάπτυξη των φυσικών δυνατοτήτων σας στις μικτές πολεμικές τέχνες. Υπάρχουν πολλά βασικά προγράμματα δύναμης που κυκλοφορούν τελευταία αλλά αφήνουν έξω βασικά στοιχεία όπως την άσκηση στο περιστροφικό επίπεδο που είναι βασική για τα χτυπήματα σας.
Δεν υπονοώ ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι χρήσιμα. Είναι πολύ καλύτερα από το να κάνετε κάτι στην τύχη ή να μην κάνετε τίποτα, αλλά δεν είναι προσανατολισμένα συγκεκριμένα για το ΜΜΑ, είναι γενικά προγράμματα.
Από την άλλη υπάρχουν και γενικά προγράμματα φυσικής κατάστασης όπως της CrossFit.Αν και πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολα στην εκτέλεση τους, είναι τυχαία προγράμματα και το μόνο στόχο που εξυπηρετούν είναι να ιδρώσετε. Αυτό που θα σας δώσουν είναι να ανεβάσουν γενικά το επίπεδο fitness σας και δεν θα κάνουν τίποτε για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες που χρειάζονται οι αθλητές των ΜΜΑ.
Αν ήδη γυμνάζεστε τότε μελετήστε τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσετε το πρόγραμμα σας. Θα δείτε αμέσως την διάφορα στην απόδοση σας.
Πηγή: www.crossgym.gr

COMMENTS

Όνομα

Αρθρογραφία_Αναλύσεις,572,Αφιερώματα,198,Μαχητικά_Νέα,244,
ltr
item
W A R R I O R S: Συμβουλές προπόνησης: Δύναμη και φυσική κατάσταση είναι 2 πολύ βασικά για να έχετε επιτυχία στο ΜΜΑ!
Συμβουλές προπόνησης: Δύναμη και φυσική κατάσταση είναι 2 πολύ βασικά για να έχετε επιτυχία στο ΜΜΑ!
http://www.fightbook.gr/media/k2/items/cache/bf5e0896e29b7f036f449c46c707814a_L.jpg
W A R R I O R S
http://www.warriors.gr/2017/11/2.html
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/
http://www.warriors.gr/2017/11/2.html
true
84155371823626093
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy